Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2017


Η ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ.

Αποτελείται από το νέο κτίριο και την ανακατασκευή του παλαιού.
Το παλιό τμήμα είναι η οικία Bergmann του εφευρέτη της ομώνυμης λυχνίας Bergmann και ιδρυτή της OSRAM. Το παλαιό κτίριο κατασκευάστηκε  το 1910 από διάσημο αρχιτέκτονα του Jugen Style και που μετά τη χρεωκοπία του Bergmann , αγοράστηκε από ομογενή και δωρήθηκε στο Ελληνικό κρατος το 1922.

Στην μελέτη της νέας πρεσβείας συμπεριλήφθηκε το όμορο οικόπεδο που αγοράστηκε από ομογενή επίσης και δωρίθηκε στο Ελληνικό κράτος μετά τον πόλεμο. Η μελέτη συμπεριλαμβάνει την αποκατάσταση του διατηρητέου, την προσθήκη της νέας κατασκευής, την ενσωμάτωση των αρχών βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής με προσθήκη ΑΠΕ στο σύνολο και την συμμόρφωση στις προδιαγραφές ασφαλείας μιας Πρεσβείας στην σύγχρονη εποχή!

Όπως φαίνεται από τις δύο φωτογραφίες, το κτίριο της πρεσβείας είναι έτοιμο για παράδοση σε ποσοστό 99%, αλλά δεν παραδίδεται επί πολλά χρόνια λόγω οικονομικών διαφορών με τον εργολάβο.

Εν τω μεταξύ η πρεσβεία στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο και πληρώνει υψηλό ενοίκιο.

(Λεφτά ή μάλλον φόροι υπάρχουν)...

Αρχιτέκτων και συντονιστής μελέτης του έργου, ως διευθυντής Αρχιτεκτονικών μελετών του γραφείου Δοξιάδη, είναι ο αδελφός μου, αρχιτέκτων ΕΜΠ,  Σωκράτης Μουζάκης. 
Αίθριο (φωτογραφία μακέτας)

Προοπτικό της όλης κατασκευής (φωτογραφία μακέτας)

Πρόσοψη, όπου φαίνονται το διατηρητέο και το νέο κτίριο.
(φωτογραφία μακέτας)