Πέμπτη, Ιουλίου 05, 2007

Τα έλατα της Πάρνηθας μετά την πυρκαϊά.


Δάσος Κεφαλληνιακής ελάτης.

Τα έλατα της Πάρνηθας ήδη ζούσαν σε οριακή περιοχή διότι σε τόσο χαμηλό υψόμετρο και γεωγραφικό πλάτος οι συνθήκες για αυτά ήταν οριακές. Δεν είναι τυχαίο που η Πεντέλη και ο Υμηττός, τα οποία είναι λίγο χαμηλότερα βουνά στην ίδια περιοχή, δεν έχουν έλατα. Το έλατο φύεται σε πάνω από 800 μέτρα υψόμετρο καί όσο κατεβαίνουμε νοτιότερα το όριο αυτό αυξάνεται.Επίσης το έλατο για να αναπτυχθεί κάτω από αυτές τις συνθήκες, που περιλαμβάνουν ζεστά καλοκαίρια απαιτεί σκιά. Για τον λόγο αυτό, σε γυμνά και καμμένα μέρη, προτιμούν σε αναδασώσεις το ψυχρόβιο μαύρο πεύκο, (pinus nigra) διότι κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο τα σκιόφιλα έλατα δεν αναπτύσσονται. Αυτή είναι η δυσκολία με τα ψυχρόβια έλατα. Οτι πρέπει πρώτα να αναπτυχθεί το δάσος και μετά, στην σκιά του ήδη ανεπτυγμένου δάσους, να αρχίσουν να αναπτύσσονται τα έλατα. Γι’ αυτό η καταστροφή του ελατοδάσους είναι πολύ μεγαλύτερη ζημιά από την καταστροφή ενός πευκοδάσους. Αλλωστε και η φύση το έχει προβλέψει αυτό γι’ αυτό στο ελατόδασος δεν σχηματίζεται το «πούσι» από τις πευκοβελόνες.Βάσει των προηγουμένων, φοβάμαι ότι στην θέση του καμμένου ελατοδάσους της Παρνηθας, θα δούμε τώρα πευκόδασος, το οποίο όμως είναι πολύ πιο ευάλωτο στις φωτιές.


Ερυθρελάτη

Το νοτιότερο μέρος στην Ελλάδα, που μπορεί να αναπτυχθεί το έλατο είναι τα βουνά της Πελοποννήσου και το νοτιότερο όρος είναι ο Ταϋγετος. Στην Κρήτη δεν υπάρχουν έλατα. Αυτά που μοιάζουν με έλατα είναι άγρια και αυτοφυή κυπαρίσσια. Στην Ελλάδα υπάρχουν το είδος Κεφαλληνιακή ελάτη, (όπως αυτό της Παρνηθας), που φύεται από Πελοπόννησο μέχρι την Ορθυ προς Βορράν, και η κτενοειδής ελάτη ή ερυθρελάτη (picea abies), η οποία φύεται από την Ροδόπη και βοριότερα. Μεταξύ της Ροδόπης και της Ορθυς φύεται μια διασταύρωση (υβρίδιο) των δύο προαναφερθέντων. Το δάσος του Καρά Ντερέ (Μαύρο Ρέμμα Τουρκ.) στην Δράμα, είναι το νοτιότερο μέρος που εμφανίζεται η Ερυθρελάτη. Από εκεί εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη.

10 Comments:

Blogger Spitogata said...

Πλέον το παιδικό τραγουδάκι Ω! Έλατο...μου προκαλεί θλίψη. Απέραντη θλίψη λόγω της μη αναστρέψιμης καταστροφής του Ελατοδάσους της Πάρνηθας.

Φέτος επέλεξα να πάω Κεφαλλονιά για διακοπές. Σε ένα χωριό πνιγμένο από την Κεφαλλονίτικη Ελάτη. Θέλω να την μυρίσω, να την αγγίξω, να αναπνεύσω το οξυγόνο της.
Αυτό, που τόσο άδολα μας προσέφερε όσο ζούσε στην Πάρνηθα. Αυτό που εμείς και τα παιδιά μας θα στερηθούμε, λόγω της ανικανότητας των αρμοδίων να την εκτιμήσουν και να την προστατεύσουν...

3:08 μ.μ.  
Blogger Univers said...

Λατρεύω τα έλατα. Στο πατρικό μου στην επαρχία έχω μεταφυτεύσει δύο, από τα ορεινά του νομού. Δεν ήταν και τόσο...οικολογική η πράξη, υπέφεραν τα καημένα μέχρι να ορθοποδήσουν.

Τώρα, με την ιστορία της Πάρνηθας και τα όσα συζητήθηκαν, κατάλαβα και το γιατί: Πέρα από τη ζέστη του κάμπου, τους έλειπε η σκιά όταν ήταν μικρά...

11:31 μ.μ.  
Blogger Univers said...

Ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις πυρκαγιές έγινε εδώ, αν θα είχε κανείς το κουράγιο να διαβάσει με τις ζέστες...

11:39 μ.μ.  
Blogger Dion.M. said...

Univers,

Διάβασα όλη την συζήτηση και την βρήκα όχι μόνο ενδιαφέρουσα αλλά και ενθαρρυντική γιατί προσδιορίζει πλήρως το πρόβλημα και ...την αλήθεια γύρω από τις πυρκαϊές. Υπενθυμίζω ότι το 2004 (χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων) αλλά -αν θυμάμαι καλά- και το 2003, οι πυρκαϊές ήταν σαφώς μειωμένες.

9:46 π.μ.  
Blogger doctor said...

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΛΣΟΥΣ ΒΕΪΚΟΥ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ

9:53 μ.μ.  
Blogger Aphrodite said...

Αυτό το είδες?!

Εγκαίνια Doncat and Friends!

Για περάστε!
:)))))

8:29 μ.μ.  
Blogger Locus Publicus said...

Αγαπητέ μου dion
Περιμένω πόστ σου..καιρός είναι:)

Ελπίζω νάσαι καλά.

8:07 π.μ.  
Blogger Seda said...

I wish I could understand what you are writing! I always say that. Your pictures and blog look very interesting.
Seda
Istanbul Photo

1:09 μ.μ.  
Blogger Aphrodite said...

Να σου πω, ωραία τα έλατα (η μυρωδιά τους στον αέρα είναι από τα καλύτερα πράγματα στη ζωή αυτή!), να αφήσουμε όμως και μια προσκλησούλα μπας κι αλλάξει το ποστάκι?
;)))))

2:41 π.μ.  
Blogger Γιάννης Καραμήτρος said...

Πολύ κατατοπιστικό ποστ. Πάντως καταφέραμε (σαν κοινωνία) να καταστρέψουμε και αυτό τον παράδεισο...

12:40 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home